8. nov, 2016

FAIL AGAIN, FAIL BETTER...

Helgen 4-6.november var jeg så heldig å få lov til å holde kurs i Nesoddparken med noen fantastiske deltagere. Det ble en helt uforglemmelig helg.

Fredag kveld, og hele lørdag og søndag jobbet vi intenst. Vi utforsket både klassiske og utradisjonelle tegne- og maleteknikker, og eksperimenterte med farger og redskaper. 

Jeg har utviklet dette kurskonseptet gjennom flere år, og har kalt det for FAIL AGAIN, FAIL BETTER; inspirert av Samuel Beckets berømte sitat.

For det er dette det handler om; å gjøre feil... igjen og igjen. Ikke nødvendigvis for å alltid lære av disse feilene, men for å tåle å være i en prosess uten å fokusere på resultatet. For "feilen" kan lede til noe nytt, når du minst venter det

Mange har et sterkt ønske om å uttrykke seg kreativt, men er livredde for å prøve. For hva hvis resultatet ikke er perfekt? Eller riktig?  Da er det raskt frem med viskelæret for å rette opp.

Dette har vi innebygget i oss fra vi er små. Man skal gjøre ting ordentlig og på den riktige måten, for så å la andre vurdere oss og fortelle oss om vi er gode nok. Vår systematiske venstre hjernehalvdel har det logiske opplegget klart, og viser ingen nåde når den rasjonaliserer våre spede forsøk på et kreativt uttrykk.

Mange av mine elever, både voksne og barn, reagerer med skepsis når jeg ber dem la være å tenke og bare stole på sansene sine. På skolen lærer vi det motsatte, og dette sitter dypt i oss.

-Mener du virkelig at det er greit at disse tegningene blir rare og klussete, og ikke ligner på  noenting?

-Ja, det mener jeg!

Gang på gang har jeg sett tvil og usikkerhet vendes til sanselig glede i løpet av et kursløp. Ikke fordi man plutselig blir veldig fornøyd med sine "feil", men fordi man utvikler en tillit til prosessen og sitt personlige billedspråk, og finner en vei ( eller omvei... ) ut av det uoversiktlige skremmende kaoset og over i mestringsfølelse.

Jeg har rett og slett verdens beste jobb! 🙂

Del denne siden